Adlibris

https://www.adlibris.com/fi

maanantai 24. heinäkuuta 2017

Tyttöjä ja poikia

Tälle sivulle olisi tarkoitus laittaa sellaisia tyttö- ja poikapaperinukkeja, joita ei ole muilla sivuilla esitelty ja näin ollen paperinukkejen piirtäjät eivät ole tiedossa. Joitain tietoja osasta paperinukeista kuitenkin onneksi löytyy. Etsintätyö siis jatkuu näiden osalta. Jos sinä tiedät jotain näistä paperinukeista, niin jätäpä viestiosioon viesti siitä. Tiedot ovat todella arvokkaita meille paperinukkien keräilijöille. 

Tässä ensin kaksi paperinukketyttöä, jotka molemmat kaipaavat tietoa paperinukkien piirtäjästä.





Tämä paperinukke on pikku Leena, joka on ollut PMK:n, Puuvillatehtaiden myyntikonttorin, mainospaperinukkena. Tälläiset mainospaperinuket mainostivat PMK:n tuotteita ja paperinuken vaatteiden takaosassa kerrottiin aina, mitä materiaalia kukin vaate on. Minun Leena paperinukkeni on leikattu jostain lehdestä, mutta joukossa on yksi vaate, josta löytyy noita PMK:n vaatemateriaali merkintöjä. Pikku Leenan lisäksi näitä PMK:n mainospaperinukkeja on ainakin vielä yksi. 
Lähde: Paperinuket facebook- ryhmä



Tästä paperinukesta on senverran tietoa, että tälläisella samanlaisella on leikitty ainakin 1950- luvulla.


 Silti kyseinen paperinukke on alunperin vanhempaa tuotantoa 1930- luvulta. Kyseessä on Liisan joulupussin paperinukeista toinen ja julkaisijana on Kuvataide. Joulupussissa oli paljon muutakin askartelumateriaalia, kuten koottava paperinukkejen koti. 
Lähde: Tyttösille huviksi ja hyödyksi, Marja-Liisa Lehto, s.128


Entä kuka on mahtanut tämän piirtää? Entä missä kustannettu, painettu?



Tässä on suomalainen paperinukke Kaarina 1940 - 1950- luvulta. Kaarina paperinukkearkkia on kahta erilaista; toisessa lottapuku ja toisessa kahvia tarjoilevan tytön puku. Itselläni on toistaiseksi Kaarinalle vain nämä kaksi vaatetta. Valmistaja on Turun pussi- ja kirjekuoritehdas, P-K Turku. 
Lähteet: http://neidonblogi.blogspot.fi/2014/
http://www.fintoys.com/p_doll_kaarina.html
https://nukkehuone.blogspot.fi/search/label/50-luku
Kaarina 1940 - 1950- luvulta



Tekijää ja kustantajaa kaivataan tällekin paperinukelle. Oikeanpuoleinen sama nukke näyttäisi olevan leikattu paperinukkealbumin kannesta.
      

Tämän paperinuken sain kaupanpäällisiksi Tampereen kiiltokuva- ja paperinukketreffeiltä 2019 syksyllä. Sanon tätä kukkaistytöksi, kun taustalla on kukkakiiltokuvia. Nekin treffien hankintoja. Tällä paperinukella ei ole vielä yhtään vaatetta. Oletko sinä nähnyt samanlaista paperinukkea tai tiedät tästä jotain, niin olisin kiitollinen tiedoista :) 


Tämä 1970- luvun isokokoinen paperinukke tarvitsee myös tunnistajaa. Kuka olisi tämän kuvittanut? Entä mitä lisävaatteita tälle kuuluu näiden vaatteiden lisäksi? 


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paperinukkejen säilytystä vol 2

Olen kerännyt paperinukkeja yli 10 vuotta. Paperinukkeja onkin ehtinyt kertymään melkolailla paljon, joten on ihan paikallaan näyttää, missä...