Adlibris

https://www.adlibris.com/fi

sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Könni paperinuket

"Toiminimi Paletti oli aluksi taiteilijaystävysten Arnold Tilgmannin ja Yrjö Könnin yhteinen yritys. Se ilmoitettiin kaupparekisteriin elokuussa 1940, mutta yhteistyö loppui jo vuoden kuluttua ja kumpikin jatkoi liiketoimintaa omalla tahollaan vuodesta 1942 lähtien. Arnold Tilgmann jatkoi Paletti- nimellä, mutta nyt perheyrityksenä. Oy Paletti Ab:n laajan tuotannon kortit, kuvakirjat ja leikkuuarkit piirsi Arnold Tilgmann aluksi suurimmaksi osaksi itse. Yrjö Könnin perustama Könni Oy sen sijaan käytti useita eri taiteilijoita leikkuuarkkiensa piirtäjänä. Nukkearkkeja piirsivät Yrjö Könni itse, hänen sisarensa, taiteilija Maire Könni-Björklind, graafikko Martti Sonkamo sekä todennäköisesti myös taidegraafikko Rita Rapp-Lenmor. Kummallakin yrityksellä oli tuotteilleen oma paino - Paletilla Lehtipaino ja Könnillä Moniväripaino. Menestyksestä kertoo, että molempien tuotteita myytiin myös Skandinaviaan."
Lähde:Tyttösille huviksi ja hyödyksi, Marja-Liisa Lehto, ss 20, 22

Yrjö Könnistä wikipediassa: 

Martti Sonkamo piirsi 1940- luvun reipasta menoa, joista toinen on tämä veneilyaiheinen Lokki arkki ja toinen on lentämiseen liittyvä Aero arkki.
Lähde: Tyttösille huviksi ja hyödyksi, Marja-Liisa Lehto, Akatiimi Oy, 2004 
Lokki paperinukkearkki piirtäjänä Martti Sonkamo

Musta Kotka paperinukkearkki piirtäjänä Yrjö Könni

Saamelaisen Laila paperinuken Yrjö Könni piirsi 1940- luvulla. Hänellä on myös saamelaispukuinen Atso- poika kaverina. Sitä minulla ei toistaiseksi ole.
Lähde: Tyttösille huviksi ja hyödyksi, Marja-Liisa Lehto, s 90 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paperinukkejen säilytystä vol 2

Olen kerännyt paperinukkeja yli 10 vuotta. Paperinukkeja onkin ehtinyt kertymään melkolailla paljon, joten on ihan paikallaan näyttää, missä...